Bezpečí, komfort a péče, díky kterým se budete cítit jako doma.
Vypočítejte si předpokládaný termín porodu, aktuální týden těhotenství a sledujte důležité milníky.
Komplexní elektronická příručka s radami, tipy a užitečnými informacemi pro budoucí maminky a tatínky.
Ďekujeme za odeslání formuláře.

Seznam porodnic AGEL
Zjistit víc
Příručka pro budoucí rodiče
Stáhněte si e-knihu o těhotenství, porodu, péči o vás a vaše miminko, vytvořenou zdravotními odborníky skupiny AGEL.
Ďekujeme za odeslání formuláře.
Stádia těhotenství
Detailní přehled průběhu těhotenství v jednotlivých trimestrech.
Zjistit víc
Porod a jeho průběh
Odpovědi na otázky týkající se průběhu porodu na jednom místě.
Zjistit víc
Poporodní péče o matku a dítě
V čem spočívá zdravotní péče po porodu o vás a vaše miminko.
Zjistit víc
Stručná a srozumitelná vysvětlení odborných termínů, postupů a služeb.
Vypočítejte si předpokládaný termín porodu, aktuální týden těhotenství a sledujte důležité milníky.
Komplexní elektronická příručka s radami, tipy a užitečnými informacemi pro budoucí maminky a tatínky.
Ďekujeme za odeslání formuláře.
Článek

Strava v těhotenství: Klíč ke zdraví matky i dítěte  


Článek

Strava v těhotenství: Klíč ke zdraví matky i dítěte  


Těhotenství je období, kdy se tělo ženy mění a přizpůsobuje potřebám rostoucího miminka. Správná výživa a zdravý životní styl hrají zásadní roli při zajištění zdravého vývoje dítěte, ale i při udržování dobrého zdravotního stavu matky. Základní zásadou je, že strava by měla být pestrá, vyvážená a bohatá na živiny. Pojďme se spolu podívat na to, jak by strava těhotné ženy měla vypadat a čemu je třeba se vyhnout. 

Proč je správná výživa v těhotenství důležitá?  


Během těhotenství se zvyšuje energetická potřeba organizmu. Ještě důležitější je zajistit dostatek kvalitních živin. Není třeba jíst za dva, ale spíše dbát na kvalitu potravin a jejich nutriční hodnotu. „Vyvážená a pestrá strava těhotné ženy by se měla skládat z dostatku bílkovin, zdravých tuků, polysacharidů a vlákniny. Budoucí maminka by neměla zapomínat ani na denní příjem alespoň 2,5 litru tekutin,“ uvedla Hana Zedníčková Škodová, primářka novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Šternberk. 

Správná strava pomáhá:  
– podpořit zdravý vývoj plodu – živiny jako kyselina listová, železo a omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správný růst a vývoj orgánů.  
– předcházet komplikacím během těhotenství – vyvážená strava může snížit riziko těhotenské cukrovky, vysokého krevního tlaku a anémie.  
– zlepšit trávení – dostatek vlákniny pomáhá předcházet zácpě, která je v těhotenství častým problémem.  
– podpořit imunitu – vitamíny a minerály hrají důležitou roli při ochraně matky i dítěte před infekcemi.  
 
Klíčové živiny v těhotenství  
Některé živiny jsou v těhotenství obzvláště důležité, neboť podporují vývoj plodu a pomáhají matce zvládnout fyzické změny. „V první řadě je to kyselina listová, která je nezbytná pro správný vývoj nervové soustavy dítěte, zejména v 1. trimestru,“ říká primářka. Její dostatek pomáhá předcházet vrozeným vadám, jako je například rozštěp páteře. Doporučená denní dávka je 400-600 mikrogramů. 

Během těhotenství se také zvyšuje potřeba železa, protože tělo matky produkuje více krve. Je to z důvodu podpory rostoucího plodu. Nedostatek železa může vést k anémii, únavě a zvýšenému riziku předčasného porodu. Doporučená denní dávka je 27 mg.  
 
Součástí jídelníčku by měly být také omega-3 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky podporují vývoj mozku a nervové soustavy dítěte. Nacházejí se v rybách, ořechách a semínkách.  
 
Vápník je důležitý pro vývoj kostí a zubů plodu, jeho přísun by se neměl tedy podceňovat ani během těhotenství. Pokud ho matka nepřijímá dostatek, tělo si jej začne odebírat z jejich kostí, což může vést k jejich oslabení. Doporučená denní dávka je 1000 mg. Zároveň je třeba dávat pozor na vitamín D, který podporuje vstřebávání vápníku a zdravý vývoj kostí. Získáváme jej ze slunečního záření, ale také z ryb a mléčných výrobků. 

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout  
Některé potraviny mohou představovat riziko pro zdraví matky i dítěte, proto je vhodné je během těhotenství omezit nebo dokonce zcela vyloučit.  
 
Syrové maso a syrové ryby – tatarský biftek, sushi a nedostatečně tepelně upravené maso mohou obsahovat škodlivé bakterie.  
Měkké plísňové sýry – brie, camembert či niva mohou obsahovat listerie, které jsou nebezpečné pro plod.  
Alkohol a kofein – alkohol je zcela nevhodný, kofein by měl být omezen na dávku maximálně 200 mg denně, tedy 1-2 šálky denně.   
Játra a játrové paštiky – vysoký obsah vitaminu A může být toxický.   
Uzeniny a konzervované potraviny – obsahují mnoho soli, přídatných látek a mohou negativně ovlivnit vývoj plodu.  
Těžké a mastné pokrmy – mohou zhoršit trávení a způsobit pálení žáhy.   
Slazené nápoje a sladkosti – riziko těhotenské cukrovky a nadváhy. 

Hydratace v těhotenství  
Dostatečný příjem tekutin je stejně důležitý jako správná strava. Voda pomáhá při trávení, udržuje správnou cirkulaci krve a podporuje zdravý vývoj plodu. Doporučený denní příjem vody je 2 – 3 litry, naopak se nedoporučují slazené nápoje, protože nadměrné množství cukru organismu neprospívá. Při pití bylinkových čajů se poraďte s lékařem nebo lékárníkem, protože ne všechny bylinky jsou pro těhotné vhodné. 


Nejnovější obsah

Všechny články